W zależności od potrzeb wyspa może spełniać różne funkcje. Umieszczana jest zarówno w kuchni otwartej jak i zamkniętej. Wyspa kuchenna świetnie sprawdza się, gdy często gotujemy z rodziną, dziećmi czy przyjaciółmi. Poprawia komunikację dużej kuchni, a w mniejszej zyskujemy dodatkowy blat roboczy.
Planując wyspę lub półwysep kuchenny pamiętajmy o kilku ważnych kwestiach. Najmniejsza wersja wyspy kuchennej zajmuje 1m2 powierzchni.Aby wyspa kuchenna nie zabierała cennego miejsca w małej kuchni i zamkniętej, kuchnia powinna mieć nie mniej niż 15m2 powierzchni. Wygodna odległość wyspy od szafek kuchennych to 90 – 120 cm. Ułatwia to sprawną komunikację w kuchni.
Jeśli chcemy umieścić na niej zarówno płytę kuchenną i zlewozmywak, trzeba pamiętać, aby blat po obu stronach miał minimum 45 cm długości. Wyspa ma wówczas ok 210 cm długości i 80 cm szerokości. Taka wyspa sprawdza się w dużych kuchniach najczęściej otwartych na salon. Plan takiej wyspy powinien być przygotowany już na etapie budowy czy remontu kuchni, żeby odpowiednio doprowadzić prąd, wodę czy gaz.
Wyspa kuchenna spełniająca również funkcję stołu zazwyczaj ma wysokość 75 cm, dzięki temu możemy wygodnie usiąść na krześle.
Półwysep kuchenny można zrobić kosztem jednego przejścia koło wyspy. Takie przejście powinno być szersze, tak aby mogły swobodnie minąć się dwie osoby – czyli ok 120 cm.
Warto zadbać o umieszczenie gniazd sieciowych, dzięki którym bez konieczności przedłużek można podłączyć mikser czy czajnik elektryczny.