Blaty Kuchenne - Trwałe i Eleganckie - Duży Wybór | Szaman - Meble

Blaty kuchenne

Blat kuchenny jest najczęściej użytkowanym obiektem kuchennym. Na nim przygotowane są codzienne posiłki, więc musi być odporny na:

  • wysokie temperatury
  • wilgotność
  • uszkodzenia mechaniczne
  • środki do czyszczenia

Powinien także gwarantować wygodę pracy i idealnie wpasowywać się w resztę wystroju kuchni. Oferujemy szeroki wachlarz blatów w bogatej gamie kolorów.

Rodzaje blatów kuchennych

Blaty drewnopodobne (laminowane)

To jedno z najtańszych propozycji. Starannie wykonanez płyty wiórowej, pokrytej laminatem mogą być wykończone obrzeżem PVC lub posiadać zaoblone krawędzie.

Zalety

  • najniższa cena
  • wysoka odporność na detergenty i zaplamienia
  • bogata gama kolorów i wyjątkowych wzorów

Wady:

  • w miejscu cięcią i łączeń obowiązkowe jest zabezpieczenie przed wodą
  • brak możliwości odstawiania bardzo gorących garnków
  • jednorazowo uszkodzona konstrukcja bez opcji naprawy
  • krojenie bezpośrednio na blacie

Blaty drewniane

Drewno stanowi naturalną i nadzwyczaj trwałą strukturę. Blaty wykonywane są z drewna litego lub klejonego. Drewno klejone doskonale sprawuje się we wszelakich kuchniach. Nie pęka, nie rozsycha się i nie paczy tak, jak drewno lite. Istnieje możliwość pokrycia powierzchni blatu lakierem akrylowym lub nasączeniem olejem. Blaty lakierowane zazwyczaj łatwo się rysują i cechują się małą odpornością na wysokie temperatury. Blaty nasączone olejem to mocniejsze konstrukcje, bardziej odporne na wysokie temperatury. Należy pamiętać, że olejowane drewno może sciemnieć z mijającym czasem, a niewytarta woda zaznacza na nim ślady.

Zalety

  • niska cena
  • opcja wielokrotnego odnawiania
  • wysoka wytrzymałość pozwala na służbę przez wiele lat

Wady:

  • woda zostawia na nim plamy (olejowany)/li>
  • podatność na wysokie temperatury i zarysowania (lakier)

Blaty kompozytowe (corianowy)

Corian to mieszanka żywic epoksydowo-akrylowych i zmielonych minerałów. Wygląda niczym naturalny kamień lub jest stylizowany w jednolitym odcieniu.

Zalety

  • wysoka higieniczność
  • znakomita odporność na wysokie temperatury
  • wysoka odporność na wgniecenia i rysy
  • wysoka odporność na detergenty

Wady:

  • wysoka cena

Blaty kwarcowe

Zupełną innowacją na polskiej arenie są blaty kwarcowe. Są złożone tylko i wyłącznie z naturalnych minerałów np. Piasek kwarcowy, skały granitowe, iły łupkowei pigmenty ceramiczne. Blaty kwarcowe przypominają naturalny kamień. Zalety:

Zalety

  • wysoka higieniczność
  • wysoka odporność na detergenty
  • wysoka odporność na zarysowania i uderzenia
  • odporność na wysokie temperatury
  • całkowicie naturalny

Wady:

  • cena

Blaty kamienne

Granit. Jest najpopularniejszym kamieniem na blaty, co zawdzięcza wysokiej twardości oraz odporności na zarysowania oraz wysoką temperaturę. Jego zaletą jest też niewrażliwość na działanie kwasów używanych na co dzień w kuchni (na przykład zawartych w soku z cytryny czy occie). Granit występuje w bardzo wielu odmianach kolorystycznych. Płyty granitowe mogą być szlifowane na wysoki połysk lub do uzyskania gładkiej, lecz matowej powierzchni.

Marmur. Jest mniej odporny na zadrapania niż granit, łatwiej wchłania tłuszcze, jest też bardziej higroskopijny, czyli podatny na zaplamienia (wymaga zaimpregnowania na etapie produkcji), a jego powierzchnia jest wrażliwsze na działanie kwasów. Do czyszczenia powierzchni marmurowych używa się specjalnych preparatów.

Blaty betonowe

Blaty betonowe to doskonała alternatywa dla blatów konglomeratowych oraz kamiennych.

Do ich szczególnych zalet zaliczyć możemy:

  • modernistyczny styl
  • odporność na uderzenia oraz zarysowania
  • odporność na wysokie temperatury
  • niewrażliwość na środki czyszczące
  • jednolita oraz harmonijna kompozycja całości wylanego blatu

Wady:

  • ciężki w związku z czym konieczna jest instalacja wzmocnionych szafek

Sprawdź pozostałe materiały

materialy-zd1

Między szafkami

materialy-zd2

Płyta laminowana

materialy-zd3

Blaty kuchenne

materialy-zd4

Fronty kuchenne